Geertekerk Remonstrantse Gemeente

Utrecht

Geertekerk Remonstrantse Gemeente in Utrecht

De Geertekerk is door de goede akoestiek zeer geschikt voor concerten. Maar ook voor andere activiteiten die om een stemmige ambiance vragen, zoals lezingen, symposia, jubileumvieringen, rouw- en trouwdiensten, is de Geertekerk een zeer goede gelegenheid.

Het gebouw

De Geertekerk is een van de monumentale kerken die de Utrechtse binnenstad rijk is, met een geschiedenis die terug gaat tot in de dertiende eeuw. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam de Remonstrantse Gemeente Utrecht in bezit van de kerk. De Remonstranten en ook het kerkgebouw kennen een veel bewogen Geschiedenis. Een bezoek aan de Geertekerk is boeiend om met familie, buren en vrienden te maken. U kunt de kerk eens op uw gemak bekijken, u laten rondleiden of zelf met informatie op pad gaan en u verdiepen in de historie van dit gebouw. De kerk is opengesteld in de zomermaanden in het kader van 'kerkenkijken'. Op zaterdag is het meestal mogelijk om o.l.v. een gids de toren te beklimmen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een team van ongeveer 17 enthousiaste gidsen.
 

Geschiedenis

De Geertekerk is vernoemd naar de heilige Gertrudis (626-659), patrones van de reizigers. Zij werd ook aangeroepen voor hulp tegen muizen- en rattenplagen. De eerste vermelding van de Geertekerk is te vinden in een geschrift uit de 13e eeuw. In die tijd, voor het graven van de singel, stond de kerk op een plek tegenover de huidige lokatie. Aangenomen wordt dat zij daar al stond toen de stadsmuur verrees, die het dorp doorsneed waarvan deze eerste Geertekerk het godshuis was. de stadsmuur gereed kwam omstreeks 1150.

Deze kerk bestond uit een eenvoudige romaanse hal op de plek van het schip van de huidige kerk. De kerk werd, mogelijk wegens de spanningen die in die tijd bestonden tussen Holland en het Sticht (waardoor de stad meermalen werd belegerd) verplaatst naar binnen de muren (dus gesloopt en opnieuw gebouwd), met gebruikmaking van de stenen en ornamenten van het oorspronkelijke gebouw


Remonstrantse Kerk

Vele generaties lang had de Geertekerk voor de Utrechters een bijzondere en dierbare betekenis als doopkerk.

Maar in de 19e eeuw werden er voorstellen gedaan om de kerk af te breken. In de jaren dertig van deze eeuw leken deze plannen hun beslag te gaan krijgen.

Door het uitbreken van de tweede wereldoorlog kwam daarvan echter niets terecht In 1954 werd de Geertekerk uiteindelijk door de Hervormde Gemeente Utrecht verkocht aan de Remonstranten. Van het gebouw restte toen niet veel meer dan een ruïne. Door restauratie onder leiding van de architecten E.A.Canneman en D.Verheus verrees de Geertekerk weer in volle glorie en op 1 december 1956 werd zij weer in gebruik genomen als kerk. Sedertdien is de Geertekerk het religieuze centrum van de Remonstrantse Gemeente in Utrecht.

Verder lezen

Details

Specificaties
Geschikt voor Trouwlocatie, Congreszaal
Oppervlakte
Aantal personen
Locatie type Kerken
Aantal zalen
Voorzieningen
Beeld & Geluid
Internet
Catering
Activiteiten
Sfeer
Toegankelijkheid
Parkeergelegenheid
Overnachten Hotelservice
Openingstijden
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Adresgegevens
Adres Geertekerkhof 23, 3511XC
Plaats Utrecht
Telefoon 030-2310554
Website Bezoek website
Facebook