De Mispelhoef

Eindhoven

De Mispelhoef in Eindhoven

Algemeen bekend is nog steeds de 'Mispelhoeve' aan de Oirschotsedijk. Zo staat er in de beschrijving van Eindhoven, waarin tevens wordt verteld dat er al sprake was van een boerderij op die plaats in het jaar 1590.

Een feit is, dat de 'Mispelhoeve' wat de naam betreft, ouder is als het jaartal in de zijgevel -1774- doet vermoeden dat wordt bewezen door een akte uit 1729 aanwezig in het gemeentearchief, waarin als bewoners worden genoemd 'Francis Boelaerts en de Lysbeth Aerts- Goudraensen Egteluyden' deze waren immers 'wonende op Oudt Acht onder deze heerlijkheid Woensel op ten Mispelhoeve.'

Veel ouder dan de muurankers van 1774 is het kleine gewelven keldertje onder het meest vooruitstekende deel van deze mooie hoeve. Opmerkelijk is in dit keldertje dat een tussenmuur hier een dikte heeft van 1 meter. Vermoedelijk is dit aanvankelijk een buitenmuur geweest. De huidige buitenmuur is thans een halve meter dik.

De gelagkamer, waar in de Brabantse open schouw de jaartallen 1774 en 1937 herinneren aan de (her) opbouw en restauratie. In 1954 werd het café vergroot doordat er een huiskamer bijgetrokken werd.

De boerderij waarbij toentertijd zo'n 30 a 40 ha land hoorde is in ieder geval vanaf 1774 altijd ook café geweest. De herberg, is een jaar nadat de Oirschotsedijk, tegelijk met de Leenderweg werd aangelegd als zodanig in gebruik.

Bij de 'Mispelhoeve' verzamelden voerlui zich om gezamenlijk over de heide, die toen onveilig was, door te reizen naar Oirschot en verder.

 

Verder lezen

Details

Specificaties
Geschikt voor Feestzaal
Oppervlakte
Aantal personen
Locatie type
Aantal zalen
Voorzieningen
Beeld & Geluid
Internet
Catering
Activiteiten
Sfeer
Toegankelijkheid
Parkeergelegenheid
Overnachten Hotelservice
Openingstijden
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Adresgegevens
Adres Oirschotsedijk 9, 5651GB
Plaats Eindhoven
Telefoon 040 2624128
Website Bezoek website
Facebook