Leerhotel Het Klooster

Amersfoort

Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

De vergaderzalen van Leerhotel Het Klooster zijn authentiek ingericht en gelegen rondom de oude kloostertuin. De naamgeving van de verschillende zalen ontleent zich aan een relatie of een traditie uit de wereld van Het Klooster. Alle zalen zijn verschillend in afmeting. De kleinste zaal is geschikt voor 4 personen, de Kloosterkerk leent zich uitstekend voor presentaties, seminars en plenaire bijeenkomsten tot 500 personen.

Leerhotel Het Klooster is sinds 2007 een onderwijslocatie voor de opleidingen Hotelschool Amersfoort en School voor Toerisme & Recreatie van MBO Amersfoort. Het gebouw op de Daam Fockemalaan 10 heeft 21 kamers, 2 keukens, 3 restaurants, een hotelbar, diverse vergader- en conferentiezalen en een congres- en evenementenbureau.

Levende historie

Het Klooster werd in de jaren vijftig gesticht door paters van de orde van de kruisheren. De orde begon met de verzorging van rooms-katholiek onderwijs voor jongens in het Gooi. In 1947 verhuisden de broeders en de school naar Amersfoort. In dat jaar deden de eerste deelnemers van de school hun (staats)examen en begon men aan het uitbouwen van de school tot een volwaardig Gymnasium en een HBS. Onderwijs werd op dat moment nog in noodgebouwen gegeven, tot in 1956 Het Klooster werd opgeleverd. Al snel had de school ruim 400 deelnemers, het deelnemersaantal bleef groeien tot circa 900 in de jaren zestig.

Er traden vanaf het midden van de jaren zestig geen nieuwe Nederlandse leden meer tot de orde toe; in 1999 waren er nog vier bewoners. De kruisheren besloten Het Klooster te verlaten, voordat het moment aan zou breken dat zij niet meer in staat zouden zijn om het te beheren. Het gebouw staat met de komst van ROC ASA nog steeds in het teken van onderwijs.

Toren

De hoge toren is het meest opvallende element van het gebouw. Het Klooster lag vrij ver buiten Amersfoort, op het hoogste punt in de wijde omgeving, toen buiten bereik van het gemeentelijke waterleidingstelsel. De gemeente was niet erg genegen om een waterleiding naar het afgelegen complex aan te leggen. Dat zou een kostbare zaak zijn geworden. Daarom werd voor de watervoorziening een bron geslagen. Door de toren vervolgens de functie te geven van waterreservoir kon de bouw worden verantwoord en vervielen de bezwaren van de gemeente.


Spirituele architectuur

Het Klooster is ontworpen door de Tilburgse Architect Jos C.A. Schijvens. Voor Het Klooster in Amersfoort liet hij zich inspireren door de middeleeuwse kloosterbouw. De plattegrond van het gebouw heeft een traditionele opzet. Het gebouw is gesitueerd rond de kloostertuin. Grote ramen geven uitzicht op deze tuin. De kloostertuin (kloosterhof) droeg bij aan de spirituele functie van Het Klooster en symboliseerde het bijbelse Hof van Eden.

Aan het eind van de kruisgangen liggen trappen om de hoogteverschillen op te vangen: Het Klooster is gebouwd op een heuvel. De noordvleugel van Het Klooster grenst aan de grote, driebeukige kerk, waarvan het altaar is gericht op het oosten. Afgescheiden van Het Klooster liggen de gastenverblijven. Deze horen bij Het Klooster van de Orde die oorspronkelijk sterk gericht was op de opvang van reizigers en pelgrims. De gastenverblijven vormen de overgang tussen de gewijde omgeving van Het Klooster en de wereldse omgeving van de school. De zuidelijke vleugel herbergde de recreatiezaal voor de kruisheren en de kamers van de paters met facilitaire functies. In de westvleugel tenslotte werd gekookt en de was gedaan. Hier bevond zich ook de refter, de eetzaal. Twee trappen geven toegang tot de vertrekken op de eerste verdieping. Hier bevonden zich de kamers van de meeste paters en broeders.
 

Routebeschrijving

Routebeschrijving vanuit Utrecht, A28
Volg de A28 richting Amersfoort. Neem afslag Soesterberg, links richting Soest (richelleweg). Weg volgen en bij het tweede verkeerslicht rechtsaf richting Amersfoort (N237 Amersfoortsestraat, overgaand in Utrechtsestraat). Voor de 'Stichtse Rotonde' (Amersfoort) gaat u linksaf (borden Soest/Dierenpark volgen) en vervolgens na 100 meter weer links, de Daam Fockemalaan in. Na 50 meter links de ventweg in (vóór het Shell-pompstation). U ziet de ingang van Leerhotel Het Klooster na 30 meter aan uw rechterzijde.

Routebeschrijving via de A1
Bij knooppunt Hoevelaken richting Amersfoort/Utrecht de A28 volgen. Neem afrit 5 (Maarn/Soest) rondweg N221 (richting Soest/Dierenpark). Deze rondweg komt uit op de 'Stichtse Rotonde'. Op de rotonde rechtsaf en direct daarna links (richting Soest/Dierenpark Amersfoort). Rechts de Daam Fockemalaan in. Na 50 meter links de ventweg in (vóór het Shellpompstation). U ziet na 30 meter de ingang van Leerhotel Het Klooster aan uw rechterzijde.

Routebeschrijving vanaf Amersfoort CS
Lopend vanaf station Amersfoort, rechts de Barchman Wuytierslaan volgen. Bij de stoplichten links de Daam Fockemalaan in. Leerhotel Het Klooster bevindt zich voorbij het pompstation aan de rechterkant. De loopafstand is ca 2 km.

Met het openbaar vervoer
Amersfoort CS: Streekbussen: Bus 56 richting Wijk bij Duurstede en bus 52 richting Utrecht. Uitstaphalte ’Zorgcentrum de Lichtenberg’ aan de Utrechtseweg. U passeert Leerhotel Het Klooster aan de rechterkant. Over het voetpad terug lopen (ca 200 m). De ingang van Leerhotel Het klooster bevindt zich aan de linkerkant. Er rijden taxi's vanaf station Amersfoort.

Verder lezen

Details

Specificaties
Geschikt voor Vergaderruimte, Trouwlocatie, Feestzaal, Congreszaal, Beurshal
Oppervlakte
Aantal personen
Locatie type Hotels
Aantal zalen
Voorzieningen Buitenterras, restaurant, bar, hotelkamers, vergaderzaal, trouwzaal, technische faciliteiten
Beeld & Geluid
Internet
Catering
Activiteiten
Sfeer Historisch, sfeervol, romantisch, leeromgeving
Toegankelijkheid Rolstoelvriendelijk, podium, technische faciliteiten
Parkeergelegenheid Gratis parkeren
Overnachten Hotelservice
Openingstijden
Maandag 07.00 t/m 23.00
Dinsdag 07.00 t/m 23.00
Woensdag 07.00 t/m 23.00
Donderdag 07.00 t/m 23.00
Vrijdag 07.00 t/m 23.00
Zaterdag In overleg
Zondag In overleg
Adresgegevens
Adres Daam fockemalaan 10, 3818 KG
Plaats Amersfoort
Telefoon 033-467 8752
Website Bezoek website
Facebook